Moje místa 0
Sloup se sochou sv. Rocha a sv. Rozálie u roku 1661. Patří do souboru barokních votivních sloupů, od Simona Ohnesorga - kameníka z Vyskytné u Jihlavy Sloupy nechal vytvořit tehdejší majitel Brtnice Antonín František hrabě Collalto s manželkou Marií Annou Maxmiliánou, rozenou hraběnkou z Althannu.
© Milan Caha 04/2013
Graficke pismenko Sloup se sochou sv. Rocha a sv. Rozálie byl vztyčen v roce 1661. Patří do souboru barokních votivních sloupů, kterých je v Brtnici celkem šest. Pravděpodobně je všechny vytvořil Simon Ohnesorg - kameník z Vyskytné u Jihlavy, i když ne u všech sloupů je jeho autorství doloženo. Sloupy nechal v polovině 17. století vytvořit tehdejší majitel brtnického panství Antonín František hrabě Collalto se svou manželkou Marií Annou Maxmiliánou, rozenou hraběnkou z Althannu.
V písemných pramenech se sloup nevyskytuje, první zmínka je až ze současnosti, kdy byl v letech 1995-6 sloup restaurován.

popis

Sousoší sv. Rocha a sv. Rozálie je vytesáno z žuly. Figura sv. Rocha ve vrcholovém sousoší má pastýřskou hůl, stylizovaný plášť a na hlavě velký klobouk. U nohou mu leží ženská postava sv. Rozálie držící kovový kříž. U nohou sv. Rocha stojí reliéfně zobrazený pes. Sochy stojí na hlavici sloupu zdobené volutami a rostlinnými motivy. Rostlinné motivy pokrývají i oblý dřík sloupu stojící na čtverhranném profilovaném soklu složeném ze žulové desky