Původně románský kostel zasvěcený sv. Michaelu archandělovi patrně na místě sídla sv. Ludmily, která tu zřejmě byla původně pohřbena. V 18. stol. barokně opraven a zasvěcen sv. Janu Nepomuckému. Nyní odsvěcen a slouží jako galerie.
Tetínský kostel sv. Jana Nepomuckého
© Jiří Špaček, 04/2012
Graficke pismenko Historická obec Tetín, doložená již od 10. stol., leží 3 km jihovýchodně od Berouna ve vysoké poloze nad řekou Berounkou. Od berounského nádraží sem stoupá silnice III. třídy a také turistická značka.
V obci se nachází zřícenina středověkého hradu, tři kostely raně středověkého původu a barokní zámeček z 18. stol. (viz samostatná hesla). Místní muzeum, založené r. 2002 a otevřené o víkendech během turistické sezóny, nabízí nevelkou expozici dějin obce a také umožňuje prohlídku zříceniny hradu a všech tří tetínských kostelů s průvodcem, a to každou celou hodinu. Průvodce je v případě zájmu k dispozici u bývalé fary.
Johannes Cladis, 2.6. 2014

historie

Původní velkofarní chrám sv. Michaela archanděla v místě sídelního dvorce sv. Ludmily, která zde rovněž byla před svou translací do baziliky sv. Jiří na Pražském hradě (921-925) pohřbena. Dne 17.7.1386 král Václav IV. kostel se všemi požitky odevzdal kolegiátní kapitule P. Marie na Karlštejně. V XIX. stol. na kostel přeneseno patrocinium zrušené soukromé kaple sv. Jana Nepomuckého. V jádře románská stavba, vícekrát přestavěná, poprvé ve 14.

Nynější kostel sv. Jana Nepomuckého byl vystavěn r. 1357 jako farní chrám sv. Michaela archanděla a okolo něj, jak tenkrát bývalo zvykem, byl založen hřbitov pro obyvatele Tetína, Kody a Tobolky, který byl obehnán zdí a byla vystavěna kostnice. To, co mu zůstalo od počátku zachováno, je jeho poloha v místech pravděpodobného pohřbu sv. Ludmily. Stojí nad příkrými skalami nad řekou Berounkou, takže ze západní i východní strany skýtá jeho poloha

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Tetín), 4.6. 2016