Původně hrad ze 14. stol. V renesanci rozšiřován a přestavován na zámek. Po třicetileté válce měl být na císařský příkaz zbořen. Nakonec byl zasypán jen příkop. Později přestaven v novogotickém stylu.
Zámek Hrubá Skála - věž 2
2003 ©Jaroslav GAVELČÍK

Graficke pismenko Romantický zámek. 6 km jihovýchodně od Turnova. Zámek stojí na dvou pískovcových skaliscích, která se zvedají do výše téměř 60 m nad údolí říčky Libuňky.
Simona, 3.6. 2003

turistické

Zámek si s oblibou vybírali filmaři na natáčení pohádek (m.j. Princ Bajaja), ale i dalších filmů (např. česko-francouzský film Tělo Diany). Na prostranství před zámkem (dnes upraveném jako parkoviště) stojí kostel sv. Josefa, postavený v romantické gotice podle projektu J. Hausknechta v r. 1812, s cenným barokním obrazem sv. Rodiny ve stylu Petra Brandla. Pod parkovištěm prochází značená turistická cesta úzkou skalní soutěskou Myší díra do

JAG LN, 17.6. 2003

Zámek Hrubá Skála
    Zámecký komplex, vzniklý přestavbou gotického hradu, na strmých pískovcových skalách při severozápadním okraji Hruboskalského skalního města. Původní hrad, zvaný Skála (přívlastek Hrubá dostal později na odlišení od jiného hradu Skála – dnešní Malé Skály), založil kolem roku 1350 Hynek z Vladštejna na pískovcových skalách propojených mosty. Za vlády Jiřího z Poděbrad jej dobylo královské vojsko, protože majitel Jan Jiří z Házmburka patřil mezi

JAG LN - internet, 17.6. 2003
    Na dvou pískovcových skaliscích, která se zvedají do výše téměř 60 m nad údolí říčky Libuňky, mezi Troskami a Valdštejnem stojí zámek Hrubá Skála, kdysi hrad zvaný pouze Skála. Poněvadž v tomto kraji existovala ještě Skála nad řekou Jizerou, rozlišily se v 17. století jejich názvy na Malou a Hrubou Skálu. Obdoba jmen v dějinných počátcích obou hradů a navíc majitelé různých větví jednoho rodu, to vše působilo potíže při lokalizování historických

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006

Dívčí vězení
    Hrdý a mocný pán Hrubé Skály Beneš Heřmanov znepřátelil se na smrt s rytířem Věslavem ze Zbiroha. Oba byli stejně udatní, avšak i stejně hněviví a neústupní, takže nebylo naděje, že dojde kdy mezi nimi k smíru, zvláště když i svým dětem přikázali, aby mezi sebou přerušily přátelství. Heřman měl dceru Svatavu, Věslav syna Vojmila. Oba se znali již od dětských let a přilnuli k sobě jako bratr a sestra. Protože jejich láska byla mocnější nežli

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska

Český trampík v hrabství Kent a East Sussex

Teplice jsou kolébkou lázeňství díky jedné krásné ženě s podnikavým duchem

Záhada bratrského oltáře, tajných mší evangelické církve a anděl smrti

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Liberecký kraj,  Semily  (SM), Hrubá Skála