Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Skytaly, Skytaly
Hrady.cz
Nejstarší panské sídlo asi z konce 14.st. zaniklo. Až koncem 19. st. obytná budova v poplužním dvoře přestavěna na zámek - prostou obdélnou patrovou budovu s mansardovou střechou. Po r. 1948 zámek zabaven státem, později sloužil státnímu statku a zcela zdevastován. Po r. 1989 vrácen v restitucích
jižní průčelí
Graficke pismenko Obec Skytaly je místní část obce Vroutek. Obcí vedou pouze silnice nejnižší kategorie. Vlaková stanice je v obci Vroutek. Čtyři km západně od obce se nachází zámek Valeč, který je již opraven po dlouhodobém katastrofálním působení československé lidové armády. Zámeček ve Skytalech, nebo též jen panský dům, se nachází v centru obce, jižně od kostela sv. Markéty.

historie

Z pohledu historického o vsi nejsou žádné zprávy. Nejstarší panské sídlo zde asi bylo založeno koncem 14. století. Brzo ale opět úplně zaniklo. Skytaly se staly součástí valečského panství a panské sídlo zde nebylo zapotřebí. Až v roce 1585, když se dělili synové valečského pána Kryštofa ze Steinbachu o otcovské dědictví, se staly Skytaly znovu samostatným statkem a Jan ze Steinbachu si zde vystavěl nové sídlo. Ale i to sloužilo pouze několik

popis

Zámeček je patrová obdélníková budova s mansardovou střechou. Fasády člení římsy a ploché lizény napodobující arkádové oblouky. Nároží je zvýrazněno bosáží. Ve středu jižního průčelí je umístěn erb Thurn-Valsassinů. Interiér je zaklenutý plackovými klenbami.