Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
hasičské muzeum, Olšany u Prostějova
V soukromém hasičském muzeu můžete vidět menší trojrozměrné předměty od historie po současnost: přilby, uniformy, nářadí, výstroj, odznaky, diplomy apod. Jsou zde i exponáty ze zahraničí. Z větších předmětů jsou zde dvě hasičské stříkačky – kombinovaná z roku 1924 a menší trakařová stříkačka.

Hasičské muzeum Olšany u Prostějova.

Graficke pismenko Malé soukromé muzeum zaměřené na historii hasičů na území Čech, Moravy a Slezska. Muzeum bylo pro veřejnost otevřeno v roce 1995. Návštěva této expozice je množná kdykoliv, nejlépe však po předchozí domluvě. Na tel. 731 756 001, nebo na email: alois.vlacil@seznam.cz. Vstupné je dobrovolné. Vystaveny jsou především menší trojrozměrné předměty jako uniformy, přilby, nářadí, výstroj a výzbroj hasičů od historie až po současnost. Vidět zde můžete odznaky, medaile, plesové pozvánky a další archiválie. Děti si mohou prohlédnout výstavu hasičských modelů. Ze zahraničních exponátů zde jsou odznaky, čepice a přilby. Zastoupeny jsou především evropské země, ale vidět ...
Luděk Vláčil , 16.5. 2014

Expozice zahradních staveb a plastik.
    Mimo expozici muzea je na dvoře domu k vydění menší soubor zahradních staveb a plastik zhotovených v l. 2010-2016. Jsou zde tři hrady i s rytíři (což zajímá zejména malé návštěvníky) a plastiky např. patrona hasičů sv. Florian nebo bojovníka s drakem.
    2.10. 2016

historie

Muzeum založil v rodinné domě sběratel Alois Vláčil v roce 1995 a spravoval jej do své smrti v roce 2015. Muzeum je v provozu i nadále.