Venkovská usedlost čp. 2 je pozdně barokní budova. Vystavěna r. 1753. V nice v prvním patře budovy socha sv. Jana Nepomuckého. Na budově umístěny sluneční hodiny. Areál upravován ve 20. století. V současnosti využíván k obytným účelům.
Venkovská usedlost čp. 2 v Suchdole u Kutné Hory
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Suchdol najdeme 8 km západně od Kutné Hory a 9 km jižně od Kolína. Obcí prochází silnice Praha – Kutná Hora. Venkovská usedlost, čp. 2, se nachází v centru obce, na návsi, kde najdeme i Suchdolský renesanční zámek.

popis

Venkovská usedlost čp. 2 je pozdně barokní budova. Vystavěna byla roku 1753. Do budovy byl na pět let přenesen r. 1796 farní úřad a působil zde do r. 1804. Tehdy byla původní budova fary po požáru nepoužitelná. V nice v prvním patře budovy je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Na budově směrem k zámku umístěny sluneční hodiny. Hospodářské budovy patřící k usedlosti pochází z 19. století. Areál upravován ve 20. století. V současnosti je budova