Zámek vystavěn koncem r. 1750. Pozdně barokní obdélná jednopatrová stavba. V průčelí plochý jednoosý rizalit ukončený trojúhelníkovým štítem. Při nárožích vertikální pásy rustiky. Okna obdélná v zalamovaném rámci. Budova krytá polovalbovou střechou.
Zámek v Mratíně
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Mratín se rozkládá asi 17 kilometrů severovýchodně od centra Prahy a 9 kilometrů západně od Brandýsa nad Labem. Obcí prochází silnice II/244 Líbeznice-Kostelec nad Labem. Železnice územím obce nevede. Nejbližší železniční stanice je v Měšicích u Prahy ve vzdálenosti 3 km na trati 070 vedoucí z Prahy do Turnova. Zámek najdeme v centru obce, jižně od návsi. V zámku je umístěna mateřská škola a proto je veřejnosti nepřístupný. Pod zámkem je dětské hřiště veřejně přístupné.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1379. Zámek, bývalý panský dům, byl postaven koncem r. 1750. Jedná se o pozdně barokní patrovou budovu. V průčelí je plochý jednoosý rizalit ukončený trojúhelníkovým štítem s rokokovou vázou ve vrcholu a při nárožích vertikální pásy rustiky. Okna obdélná v zalamovaném rámci. Budova krytá polovalbovou střechou. V současnosti je v zámku umístěna mateřská škola.
    Pavel Vítek – zdroj: POCHE Emanuel, Umělecké památky Čech. 1. vyd. sv. 2. Praha: Academia 1978, 6.5. 2014