Hřbitov byl založen v roce 1594, náhrobky ale pochází až z druhé poloviny 19. století (dochováno cca 300 stél). Hřbitov byl zarostlý náletovými křovinami a stromy, byl zcela neprostupný. Po roce 200 rekonstruován. Vybudována nová vstupní brána.
Židovský hřbitov v Kostelci nad Labem
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Město Kostelec nad Labem leží 7 km severozápadně od Brandýsa nad Labem, 7 km jihovýchodně od Neratovic a 10 km severovýchodně od severního okraje Prahy na levém břehu Labe. Židovský hřbitov najdeme asi 300 m západně od centra města v Neratovické ulici.

popis

Jeden z nejstarších židovských hřbitovů v ČR se nachází v Kostelci nad Labem - založen byl v roce 1594. Nicméně nejstarší náhrobky pochází až z druhé poloviny 19. století. Ty starší byly zničeny nebo použity k různým stavbám po druhé světové válce a v 80. letech 20. století, kdy byl hřbitov devastován a zcela neudržován. Hřbitov byl několikrát rozšířen. Jeho užívání se po třicetileté válce údajně zastavilo a bylo znovu obnoveno až kolem roku