Původní gotický kostel doložen r. 1352, přestavěn v 15. stol. (věž 1490?) a pak barokně (loď, presbytář) v pol. 18. stol. stavitelem Antonínem Palliardim. Obdélná stavba s odsazeným čtvercovým závěrem a hranolovou věží v záp. průčelí, na jihu předsíň a sakristie.
Kostel sv. Bartoloměje v Solopyskách
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Solopysky jsou místní části obce Suchdol i Kutné Hory. Leží 12 km západně od Kutné Hory a 10 km severně od Uhlířských Janovic. Kostel sv. Bartoloměje najdeme v severozápadní části obce u křižovatky dvou místních silnic na Červený Hrádek, Malenovice a Rozkoš.

historie

Původní gotický kostel pochází z 1. poloviny 14. století, doložený je registrem papežského desátku k roku 1352. Přestavěn byl v 15. století, podle znakové desky Mírku ze Solopysk osazené na věži pravděpodobně roku 1490. Z konfirmačních knih a dalších pramenů máme četné zmínky o kostelu až do počátku 15. století. Po husitských válkách drželi faru zřejmě utrakvisté, proto po Bílé hoře zanikla. Obnovena byla až roku 1651 jako jedna ze čtyř far na

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 25.4. 2014

popis

Kostel sv. Bartoloměje v Solopyskách je jednolodní stavba obdélníkové tvaru s pravoúhlým kněžištěm. Při jižní straně pravoúhlého presbytáře leží sakristie a oratoř. Do kostela se vstupuje přes předsíň na jižní straně. Před západním průčelím stojí mohutná hranolová věž. Na ní je vsazena gotická deska z roku 1490 se znakem místní zemanské rodiny Mirků ze Solopysk. Okna kostela jsou půlkruhová. Uvnitř kostela nástropní fresky představující výjevy