Zachovalá pozdně gotická tvrz z neomítnutého lomového kamene. V nynější podobě byla vybudována na přelomu 15. a 16. století. Nyní v soukromém majetku (rodu Tájků v r. 2018 patřila 300 let), veřejnosti nepřístupná.
Graficke pismenko Zvíkov u Lišova se nachází v Jihočeském kraji na trase České Budějovice-Třeboň. Obec Zvíkov leží na vedlejší silnici 4,5 km jižně od města Lišov, 7 km východně od města Rudolfov nebo 11 km od Českých Budějovic. Je doložena od r. 1357 a nyní má asi 265 obyvatel. Do Zvíkova vede od jihu zelená turistická značka z městyse Ledenice.
Jaroslav Špiroch, 21.4. 2014

historie

První zprávy o vsi Zvíkovu (původně Zvíkovci) pocházejí z let 1357-1364; tehdy byla ves majetkem vladyky Nedamíra (patřil k předkům rytířského rodu Harrachů). Po něm následoval jeho syn Jan (Ješek) ze Zvíkova (1376-1407) a jeho syn Bohuněk. Za nich byla nejspíše postavena původní tvrz. Panské sídlo v nynější podobě si postavil podle nejnovějších poznatků nejspíše Jiří Majnuš z Březnice (připomínaný zde ještě v roce 1525) na přelomu 15. a 16.

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011; České hrady, D.Menclová,nakl.Odeon; 650.let města Lišova;Jaroslav Špiroch, 21.4. 2014

popis

Věžovitá tvrz stojí uprostřed řadové zemědělské zástavby. Je to patrová budova z neomítnutého lomového kamene o rozměrech 13,5 x 11 m, jejíž nároží jsou zpevněna většími a částečně opracovanými kameny. Budovu tvrze kryje nízká valbová střecha. Částečně je i podsklepená. Původně byla dvoupatrová, ale 2. patro bylo odstraněno v 18. století. Přízemí je rozděleno na dvě místnosti, severní s trámovým stropem, jižní s valenou klenbou. První patro má

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011, Jaroslav Špiroch, 21.4. 2014

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.