hrad Šariš

Šarišský hrad
Hrad byl založen před r. 1245. V l. 1441-1460 jej obsadil Jan Jiskra z Brandýsa. Poté hrad obsadilo vojsko krále Matyáše Korvína. V 15. stol. rozšířeno opevnění. V r. 1537 jej dobylo císařské vojsko. V r. 1660 jej poškodil výbuch prachárny a v r. 1687 požár, po němž již nebyl obnoven.
Šarišský hrad se nachází na výrazném kopci nad městem Veľký Šariš nedaleko Prešova na východním Slovensku a patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům na Slovensku. V dnešní době je hrad vyhledávaným turistickým cílem hlavně pro obyvatele Prešova a okolí. K hradu vede asfaltová cesta, která slouží také jako naučná stezka. Zřícenina hradu zabírá plochu převyšující 4,5 hektarů, která je částečně zarostlá křovinami a je volně přístupná. Z hradu je velmi dobrý výhled na okolí.

historie

Hradní kopec byl průběžně osidlován již od mladší doby kamenné až někdy do 4. století. Osídlení kopce pokračovalo v 10.-12. století, kdy zde zřejmě bylo dřevohliněné opevnění. Současný kamenný hrad nahradil původní opevnění zřejmě po jeho pravděpodobném zničení za tatarského vpádu v roce 1241. Za prvních šarišských županů byl královský hrad již nejméně rozestavěn a v roce 1245 už snad mohl hostit krále. při jeho pobytu v Šariši. Královským

Luděk Vláčil- zdroj: https://cs.wikipedia.org , Encyklopedie slovenských hradů - M.Plaček a M.Bóna, 14.11. 2015

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko