Gotický kostel (cca 1280) s čtvercovou lodí a výrazně odsazeným žebrově klenutým čtvercovým závěrem (dochováno kružbové okno), v 18. století přestavěn barokně – před západní průčelí přibyla hranolovou věž, na jihu čtvercová sakristie. Mobiliář je barokní (cca 1740), varhany z r. 1893.
Graficke pismenko Suchdol najdeme 8 km západně od Kutné Hory a 9 km jižně od Kolína. Kostel sv. Markéty se nachází v centru obce, na návsi, kde najdeme i suchdolský renesanční zámek. Díky své věži je nepřehlédnutelný, nachází se však za uzamčeným plotem a je tedy i z exteriéru přístupný pouze v době konání bohoslužeb každou první neděli v měsící.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1257 z přídomku Luthera ze Suchdola. Samotný kostel je poprvé zmiňován jako farní v registru papežského desátku k roku 1352, jde však o raně gotickou stavbu z 2. poloviny 13. století – K. Kibic a V. Vaněk předpokládají její vznik kolem r. 1280. V 16. století byla fara neobsazena a po třicetileté válce již nebyla obnovena. K tomu došlo až o století později, když byla roku 1751 do Suchdolu přenesena

popis

Kostel je orientovaná jednolodní stavba. Kostelní loď je čtvercová s hranolovitou věží s nárožními pilastry a cibulovitou bání na západní straně, presbytář je od lodi značně odsazený a stejně jako loď čtvercový. Při jižní stěně presbytáře je barokní sakristie s drobnou novodobou předsíní. Presbytář je zaklenut jedním polem křížové žebrové klenby s terčovým svorníkem, bez konzol. V závěrové stěně za oltářem je zachováno gotické hrotité okno s