Gotický kostel, v letech 1672 – 1710 přestavěn barokně. R. 1770 rozšířen a přistavěna věž. Orientovaná jednolodní stavba s pětiboce zakončeným závěrem a hranolovou věží v průčelí, od jihu předsíň, od severu sakristie. Před kostelem barokní pískovcové sousoší Apoteózy sv. Jana Nepomuckého (cca 1770).
Graficke pismenko Ratboř leží 7 km jihozápadně od Kolína. Okolo obce vede silnice Kolín - Uhlířské Janovice a jižně poblíž obce silnice Praha - Kutná Hora. Obcí prochází železniční trať Kolín - Ledečko. Kostel svatého Václava leží v centru vesnice. Je chráněn jako kulturní památka ČR.

historie

První zmínka o obci pochází z roku 1352. Kostel sv. Václava je poprvé zmíněn v roce 1352 a to již jako farní. Značně zpustnul v průběhu třicetileté války, kdy byl vydrancován a poničen švédskými vojsky. V letech 1672 – 1710 kostel barokně přestavěn. V roce 1770 upraven, byla přistavěna věž a došlo k rozšíření kostelní lodě. V roce 1809 doplněn sanktusník, v průběhu oprav v letech 1897 – 1898 byly na věž instalovány hodiny. Poslední velká oprava

popis

Kostel sv. Václava je jednolodní obdélná stavba s pětiboce zakončeným kněžištěm. V západním průčelí věž s cibulovou bání. Okna chrámové lodě se čtyřmi symetricky umístěnými okny s půlkruhovými záklenky. Kněžiště je sklenuto valenou klenbou s výsečemi, kostelní loď s kněžištěm spojuje půlkruhový vítězný oblouk. Ve východní stěně kněžiště se dochovalo zazděné gotické okno. Také sedlový portálek do sakristie je pozdně gotický z doby kolem roku