OP Prostějov vznikl po válce na základech firem Rolný a Nehera. Zaměstnával v samotném areálu přes 10 000 zaměstnanců. Projekt továrny - Z. Plesník a.J. Taťák, postavily r. 1957-65 PS Olomouc. V r. 2010 zadlužený podnik zaniká, r. 2014 demolice a odstřel budov.
Ještě funkční areál OP
© Ivo Rozehnal, 02/2005
Graficke pismenko Historie oděvnictví v Prostějově sahá už do raného středověku. Že výroba plátna a oděvů byla důležitým artiklem, dosvědčuje např. zmínka o Tkalcovské ulici a Soukenické bráně z r. 1406. Dáno to bylo i dobrými podmínkami k pěstování lnu v okolí na Drahanské vrchovině. V 70. letech 15. stol. vzniká soukenický cech a výrobky jsou exportovány do Uher, kde zdejší plátno bylo velmi ceněno. Rozvíjí se silně tkalcovství, krejčovství a kožešnictví. Koncem 15. století se přílivem židovské komunity tyto obory dále rozvíjejí a navzájem konkurují s domácími cechy. Staleté zkušenosti a obchodní trhy daly podnět ke vzniku prvních ...
Ivo Rozehnal - Použité zdroje: kniha Prostějov 1990 / materiály deník.cz / wikipedia / idnes.cz 2014, 6.4. 2014

zaniklý
     Prostějov  (PT)