Funkcionalistická vila továrnické rodiny Neherových postavena arch. AntonínemNavrátilem v letech 1938-1939. Kulturní památka od r. 2008.
© Ivo Rozehnal, 04/2014
Graficke pismenko Vila Neherových se nachází ve starší klidné vilové čtvrti nedaleko bývalého sportovního areálu u říčky Hloučely. Jedná se o funkcionalistickou budovu z let 1938-1939 podle projektu arch. Ant. Navrátila. Ten kolem jižní a částečně východní strany navýšil terén tak, aby vila opticky splynula s přírodními prvky. Hlavní vstup do třípodlažní členité budovy je ze severní strany. Budova má provozní a technický suterén. Hlavní částí je jádro domu s rozměrnou obytnou halou, na kterou navazuje jídelna, dva obývací pokoje, knihovna a zázemí. Halu lze propojit odsunutím prosklené jižní stěny s terasou. Ta je koncipována do zahradního prostoru. Hala je ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - Soupis nemovitých památek okr. PV/2012 a web slavnestavby.cz, 5.4. 2014

Prostějov  (PT)
    Prostějov