První kostel zde stával již koncem 10. stol. Později pobořen, nově vystavěn v 2. pol. 13. stol. V 18. stol. přestavěn barokně a přistavěna věž. Další renovace r. 1899 a v druhé pol. 20. stol. Jednolodní podélná stavba s polygonálním závěrem, hranolovou věží v průčelí a osově umístěnou sakristií.
Kostel sv. Vojtěcha ve Sluhách
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Sluhy se rozkládají se asi 4 km severně od severního kraje Prahy a osm kilometrů západně od města Brandýs nad Labem. Obcí prochází jen silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 2 km severně ale vede silnice Líbeznice - Kostelec nad Labem. Železniční trať obcí nevede. Farní kostel sv. Vojtěcha stojí uprostřed vsi a díky své věži je nepřehlédnutelnou dominantou.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1238. Historie obce však bude asi starší. Podle staré pověsti byl v obci postaven kostel již ke konci 10. století, někdy v letech 979 – 999. Okolo roku 1241, nebo 1248 byl v boji Václavem I. a jeho synem Přemyslem Otakarem II chrám pobořen. Tehdejší majitel vsi Přibyslav ze Sluh nechal kostel v letech 1270 -1271 přestavět a nechal u kostela vystavět věž. V 18. století byl kostel přestavěn v barokním

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 2.4. 2014

popis

Kostel sv. Vojtěcha je jednolodní obdélníková stavba s polygonálně ukončeným presbytářem, který je zakončený třemi stranami osmiúhelníku a v rozích opatřený opěrnými pilíři. V ose je připojena sakristie a na opačné straně v průčelí věž s předsíní. Zařízení kostela je novodobé. Na hlavním oltáři ve velkém barokním rámu obraz žehnajícího sv. Vojtěcha. Ve venkovní zdi sakristie je zazděn mramorový náhrobní kámen skoro dva metry vysoký. Uprostřed v