Románský původ kostela z 12. stol. dokládají dvě románská okna v jižní stěně. Z gotických přestaveb pocházejí sakristie, presbytář a zaklenutí lodi. Během barokní přestavby po r. 1715 vznikla 24 m vysoká věž, jejíž vrchol zdobí unikátní mohutná korouhev, od r. 1982 měděná, později pozlacená replika.
Pohled na kostel od hřbitovní brány.
Graficke pismenko Budišov je jako ves prvně zmiňován již r. 1194, v r. 1538 byl povýšen na městečko a historický status městyse mu byl vrácen r. 2006. Prochází tudy silnice II/390 a městys má i nádraží na lokální trati 252 Křižanov - Studenec, která tvoří spojku mezi dvěma rychlíkovými tratěmi z Havlíčkova Brodu do Brna. Na severovýchodním okraji městyse se nachází bývalé panské sídlo, tvrz později přestavěná na zámek. Na opačném, tedy jihozápadním konci stojí v dominantní poloze na hřbitově farní kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Gotharda. Kostel je zdaleka viditelný, od r. 2000 dokonce i po setmění, neboť tu bylo instalováno vnější osvětlení.
28.4. 2015

historie

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Gotharda je románského původu z 12. století, což dokládají dvě dochovaná románská okna v jižní stěně. Z gotických přestaveb ve 13. a 14. století pocházejí sakristie, presbytář a zaklenutí lodi. V r. 1414 byla ke kostelu přistavěna kaple sv. Gotharda, která se však nedochovala. K zásadní barokní přestavbě došlo za hrabat Paarů, kteří panství získali r. 1715. Tehdy vznikly barokní klenby jako náhrada

Pavel Vlach (s využitím informací na stránkách městyse Budišov), 2.4. 2014