Barokní boží muka z 2. pol. 18. století. V místě tři pomníky (Svat. Čech, 1. světová válka a 2. světová válka).
© Ivo Rozehnal, 04/2014
Graficke pismenko Při hlavní silnici v obci Mostkovice na křižovatce místních komunikací v místě zvaném U pomníků stojí pěkná boží muka. Jedná se o stavbu na čtvercovém základu se stanovou krytinovou střechou. Boční prostory jsou prolomeny nikami, spodní s půlkruhovými záklenky a horní segmentově. Omítka je natřena žlutavou barvou. Stáří stavby se odhaduje na baroko z 2. pol. 18. století. Od r. 1958 kulturní památkou.
Před božími mukami stojí tři pomníky. Levý nese desku památce Svatopluka Čecha, největší prostřední je připomínkou na padlé občany v 1. sv. válce 1914-1918, pravý připomínkou obětí 2. sv. války.
Ivo Rozehnal - zdroj informací - Soupis nemovitých památek okr. PV/2012 a Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko /B.Outrata, 1.4. 2014

křížek, boží muka
     Prostějov  (PT)