Hommerova kaple
Kaple Panny Marie byla postavena někdy po polovině 19. století při cestě do údolí Ratibořského potoka a dále údolím řeky Střely k dnes přehradní nádrží zatopené vsi Dolánky a do Žlutic, východně od zaniklé obce a poutního místa Skoky (Mariastock).
Kaple Panny Marie
Kaple po opravě střechy.
Graficke pismenko Kaple Panny Marie, nazývaná rovněž Hommerova kaple (Hommer-Kapelle), patřila k usedlosti č. 5 zvané Hammer Josefa Fischera. Poprvé je kaple zakreslena na mapě 3. vojenského mapování z let 1877-1880. Kolem kaple chodívala procesí k poutnímu kostelu Navštívení Panny Marie od hlavní silnice od Žlutic, odkud do Skoků (německy Mariastock) přicházelo nejvíce poutníků. V roce 2009 přikročilo občanské sdružení Pod střechou za pomoci dobrovolníků a ve spolupráci s městem Žlutice a římskokatolickou farností Žlutice k rekonstrukci kaple. Kaple byla nově zastřešena a štít i obvodové zdi byly doplněny novými cihlami.
Lenka Luňáčková (zdroj: webová stránka Památky a příroda Karlovarska), 31.3. 2014

popis

Obdélná kaple, o rozměrech přibližně 1,8 x 1,6 m s rovným závěrem, byla kryta původně plechovou sedlovou střechou, která je dnes nahrazena eternitovou krytinou. V přední části je kaple vysoká 2,2 m a v zadní části ve svahu 1,65 m. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vstupem, opatřeným původně železnou mříží, je završeno trojúhelníkovým štítem. Vnější stěny kaple bývaly bíle omítnuty. Uvnitř je kaple sklenuta valenou klenbou.

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)