Moje místa 0
Původní dřevěná kaple z roku 1610 byla v roce 1838 nahrazena obdélnou zděnou kaplí s půlkruhovým závěrem. Zasvěcena Panně Marii. Roku 2013 proběhla celková rekonstrukce interiéru i exteriéru. Před kaplí kamenný kříž s německým nápisem. Od kaple směrem ke křižovatce pomník padlým v I. světové válce.
Kaple Navštívení Panny Marie v Lipině
© Pavel Vítek 01/2014
Graficke pismenko Obec Lipina se nachází 4,5 km od Šternberka při silnici č. 46 vedoucí ze Šternberka do Opavy. Kaple Navštívení Panny Marie leží uprostřed obce asi 50 m od silnice při jízdě ze Šternberka u odbočky silnice do Těšíkova. V Těšíkově je pramen dobré železité minerální vody. Lipinou prochází známá silnice Ecce homo, kde již od r. 1921 probíhají automobilové závody, původně rychlostní.

popis

Na místě nynější kaple stála již v roce 1610 dřevěná kaple Navštívení Panny Marie. Současná kaple zasvěcená Panně Marii byla postavena v roce 1838. Kaple je zakončena malou zvonicí s křížem. Před kaplí stojí kamenný kříž s německým nápisem, připomínající původní německé obyvatele obce. V roce 2013 proběhla celková oprava jak exteriéru, tak interiéru. Zrušen byl plot okolo kaple a její okolí parkově upraveno. Dál od kaple směrem ke křižovatce