Moje místa 0
Původně gotický kostel, připomínáný poprvé v roce 1352. Roku 1526 byl rozšířen a upraven a v roce 1861 dostal dnešní podobu s oddělenou novogotickou zvonicí. Z původní středověké stavby se nejlépe dochoval presbytář. Kostel patříval k středověké vsi Újezdec, která zanikla v době Jiřího z Poděbrad.
© Milan Caha 11/2010
Graficke pismenko Původně gotický kostel středověké vsi Újezdec, připomínaný poprvé v roce 1352. Roku 1526 byl rozšířen a upraven a v roce 1861 dostal dnešní podobu s oddělenou novogotickou zvonicí. Z původní středověké stavby se nejlépe dochoval poměrně dlouhý presbytář. Kostel, dnes na samotě uprostřed lesa, patříval ke vsi Újezdec, která zanikla v době Jiřího z Poděbrad. Dnes se ke kostelu pořádají pravidelné svatojánské poutě

popis

Kostel je jednolodní přibližně orientovaná budova bez výraznějších slohových znaků. Obdélná plochostropá loď (10,45 x 6,55 m) byla původně kratší, dnešní rozměry jsou výsledkem prodloužení z 18. století. Hrotitý vítězný oblouk odděluje odsazený závěr o rozměrech 5 x 4,15 m zakončený třemi stranami osmiúhelníku. Opěráky v nárožích naznačují existenci původní žebrové klenby, dnes je však presbytář zaklenutý valenou klenbou se segmentovými