Farní kostel postaven r. 1867, po vysídlení německého obyvatelstva po r. 1945 prováděna jen nejnutnější údržba, kostel dnes značně zchátralý. Orientovaná obdélná stavba s mírně odsazeným půlkruhem zakončeným závěrem, hranolovou věží před západním průčelím a čtyřhrannou sakristií od severu.
Kostel Navštívení Panny Marie v Křišťanovicích
© Pavel Vítek 01/2014
Graficke pismenko Obec Křišťanovice se nachází 18 km jižně od Bruntálu a 35 km jihozápadně od Opavy. Obec je vzdálena cca 6 km severovýchodním směrem na hráz přehrady Slezská Harta. Kostel Navštívení Panny Marie najdeme v centru obce u silnice vedoucí z Dvorců do Roudna a Nové Pláně. Obě tyto vesnice leží na břehu přehrady Slezská Harta.

popis

První zmínka o obci pochází z roku 1397. V obci se nachází kostel Navštívení Panny Marie. Vystavěn byl roku 1867, od té doby byl kostelem farním. V důsledku osídlení lidmi německé národnosti byla obec po r. 1945 téměř vysídlena. Nově přistěhované obyvatelstvo o kostel nejevilo mnoho zájmu, kromě nejnutnější údržby nebyly prováděny žádné opravy. Kostel tedy chátral a i nyní jeho stav není nejlepší, přesto se v něm pořádají církevní obřady. V obci

Bruntál  (BR)
    Křišťanovice