Zvonice či malá kaplička v bývalé osadě Maleny, dnes části obce Stražisko. Postavena pravděpodobně na místě starší zvoničky z konce 18. století.
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko V převážně rekreační obci Stražisko najdeme zbytky hradu Krumperku, na jehož místě stojí kostelík Andělů Strážců. Součástí krásného údolí říčky Romže, kde se romanticky klikatí železnice, je i jedna z částí této obce - Maleny. Do roku 1951 se jednalo o samostatnou obec, která lemuje potok Bukovanku. Vznikla v 16. století a dnes se jedná převážně o chalupářskou lokalitu. Zdejší zvonice či menší kaplička zřejmě zaujala místo prvotní prosté dřevěné zvoničky. Pravděpodobně za to mohlo tehdejší císařské nařízení, které přikazovalo mít v každé obci zvonici. Zvonice je čtyřhranná zděná stavba, dnes s plechovou střechou a s prodlouženou vížkou se ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko /B.Outrata, 23.3. 2014

Prostějov  (PT)
    Maleny