Kaple sv. Anny postavena před r. 1766 na místě bývalé sošky z nařízení olomoucké kapituly za dnes neznámý zločin jistého Jana Brablece.
© Ivo Rozehnal, 03/2014
Graficke pismenko Asi 100 m severně nad obcí Lutotín stojí ukryta ve stínu chráněné lípy menší kaple. Údajně vznikla již před rokem 1776, kdy její stavbu přikázala olomoucká kapitula jako trest jistému Janu Brablecovi za dnes již neznámý zločin. Zaujala místo na rozcestí původní cesty ke Kostelci, kde tehdy stála soška Bolestné Matky Boží. Ta je i znázorněna na oltáři kaple s výjevem snímání z kříže. Kaple je obdélného půdorysu se sedlovou střechou opatřenou pálenými taškami, nad půlkruhově klenutým vchodem je trojúhelníkový štít. Stavba je lemována členitými lizénovými rámy. Interiér má valenou klenbu, omítka je všude vápenná. Od r. 1958 je kaplička kulturní památkou. V soupisu ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - Soupis nemovitých památek okr. PV/2012 a Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko /B.Outrata, 22.3. 2014

Prostějov  (PT)
    Lutotín