nový židovský hřbitov

Liběšice, Liebeschitz
Nový židovský hřbitov byl založen roku 1897, když přestal starý hřbitov vyhovovat. Do dnešní doby se za poničenou ohradní zdí zachovalo několik náhrobních kamenů z let 1900 až 1915. U silnice jsou také ruiny dvou hrobnických domků se zbytky maurských oken, areál bohužel hyzdí skládka odpadu.
Graficke pismenko Nový židovský hřbitov v Liběšicích byl založen na katastrálním území Dubčan roku 1897, protože starý již nevyhovoval. Židovské osídlení má v této obci dlouhou tradici sahající do poloviny 17. století a nebylo soustředěno do jedné ulice, jak bývalo obvyklé, ale židovská obydlí byla rozptýlena po celé vsi. Dokonce zde stávala i modlitebna. Z nového hřbitova se zachovalo pouze několik náhrobků, zhotovených v letech 1900 až 1915, poničená ohradní zeď a ruiny dvou hrobnických domků se zbytky maurských oken. Tento architektonický styl reagoval na asimilační snahy některých Židů v 19. století přikloněním k orientálním prvkům pocházejícím ...
Prudký Martin podle www.zidovskehrbitovy.cz, Velká synagoga v Plzni - P. Černá, 21.3. 2014

židovské památky