Hrady.cz
Již r. 1366 v obci stávala tvrz, roku 1677 již není zmiňována. Na jejím místě na konci 18. století vystavěna jako obydlí pro správce a úředníky lichtenštejnského kosteleckého panství jednopatrová obdélná budova krytá valbovou střechou s věžičkou. Podle tradice kdesi v zahradě pohřben Prokop Holý.
Zámek v Lipanech
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Lipany jsou místní částí obce Vitice. Lipany leží 4 a ½ km severozápadně od Kouřimi a 9 km jihovýchodně od Českého Brodu. Zámecká budovu se nachází v jihozápadní části obce, nedaleko od návsi. Lipany jsou hlavně známé nedalekým bojištěm, kde 30. května 1434 vojska utrakvisticko-katolické aliance porazili polní vojska sirotčího a táborského svazu, tvořící hlavní složku radikálního křídla husitského hnutí. Zámek je v současnosti v soukromých rukou a není veřejnosti přístupný.

popis

Ves Lipany se poprvé připomínají v roce 1360. Tehdy zde již stála tvrz Lipanských z Lipan, kterou rod vlastnil do roku 1480, kdy byla tvrz z obcí připojena ke slavatovskému černokosteleckému panství. Roku 1677 již není tvrz vůbec zmiňována. Na místě tvrze byl na konci 18. století, v době kdy kosteleckému panství vládne rod Lichtenštejnů, vystavěn jednoduchý zámeček. Nikdy nesloužil panstvu, ale jen jako obydlí pro správce a úředníky zdejšího