Hřbitov založen roku 1868. Na ploše 6067 m2 se zachovalo cca 100 náhrobních kamenů, nejstarší z doby založení hřbitova, nejmladší z doby těsně po 2. světové válce, kdy se zde konaly poslední pohřby. Obelisk označuje místo, kde byly uloženy ostatky ze zaniklého středověkého hřbitova.
© Milan Caha 03/2014
Židovský hřbitov ve Znojmě se nachází na severu města, cca 2 km od centra. Zaparkovat lze přímo u hřbitova na odbočce polní cesty. Hřbitov je obehnán zdí, je však volně přístupný, branka na jižní straně zdi není zamčená (situace v březnu 2014).

historie

Židé žili ve Znojmě již před rokem 1330, v roce 1454 však odtud byli vyhnáni. V letech 1848–1858 se do Znojma Židé začali postupně vracet. Hřbitov byl založen roku 1868 a má rozlohu 6067 m2. V roce 1869 zde byly uloženy ostatky ze středověkého židovského hřbitova a na jejich místě byl vztyčen obelisk, který v sobě má zazděny stély ze staršího hřbitova. Zachovalo se zde cca 100 náhrobních kamenů, nejstarší z doby založení hřbitova, nejmladší z