Moje místa 0
Trojboké tvrziště (dle L. Svobody domnělé) vymezené na JV Hradeckým potokem, od JZ valem a ze severu hrází zaniklého rybníka, v jižní části obce, nedaleko č.p. 250. V r. 1371 se uvádí Jan z Roprachtic řečený z Valdštejna, v r. 1393 Hinc z Roprachtic a Přívlaku, v r. 1425 Jan z Roprachtic a Štěpánic.
Graficke pismenko Ves pravděpodobně vznikla v průběhu druhé čtvrtiny 14. století, kdy oblast mezi řekami Jizerou a Kamenicí osidlují páni z Lamberka. Ty ve třetí čtvrtině 14. století nahrazují Valdštejnové. Prvně je ves zmiňována jako součást majetku Jana Štěpánického z Valdštejna. V roce 1371 se uvádí Jan z Roprachtic řečený z Valdštejna. V roce 1393 je uváděn Janův vnuk Hince z Roprachtic a Přívlak. V letech 1395 a 1413 zde má podací právo Hynek z Valdštejna na Štěpánicích, není jisté, jestli jde o stejnou osobu jako v roce 1393. Od roku 1425 je uváděn Jan na Štěpánicích a Roprachticích, který umírá před rokem 1461. Sídlo zřejmě nepřečkalo konec 15. století.
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Hláska roč. III, č. 3, Klub Augusta Sedláčka, Plzeň 1992, 30.5. 2014

popis

Tvrziště tvoří trojboká plošina s délkou hrany asi 60 metrů. Ze severu je val, který byl hrází dnes již neexistujícího rybníka. Od jihozápadu byla chráněna dodnes z části dochovaným příkopem a z jihovýchodu Hrádeckým potokem.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 30.5. 2014