Moje místa 0
Torzo kaple se vstupní věží z doby před rokem 1860 v místech centra někdejší vsi Muzlov. Ves osídlená Němci zbořena po r. 1948, zachován jen jeden dům a kaple. V poslední době vymýceny náletové porosty a částečně obnoveno zdivo, staticky zajištěno. V sousedství obnoven kříž.
Muzlovská kaple
Graficke pismenko Pozůstatky kaple sv. Františka Xaverského v bývalém Muzlově jsou volně přístupné ze silnice III. třídy spojující město Březová nad Svitavou a Hradec nad Svitavou. Nacházejí se cca 2 km od vlakové zastávky Březová nad Svitavou-Dlouhá. Okolí kaple bylo nedávno vyčištěno od náletových dřevin a celkově upraveno, sousedství byl zrenovován zdejší kříž.
Martin Višňa, 15.3. 2014

historie

Muzlov, německy Musslau, byla ves německých kolonistů v údolí řeky Svitavy. Po 2. světové válce byla zcela vysídlena a v důsledku rozšíření ochranného pásma vodovodu pro Brno byla po r. 1948 zbořena. Zachován zůstal jen jeden dům a kaple. Kaple sv. Františka Xaverského byla původně věžovitá stavba patrně z počátku 19. století, která byla kolem r. 1860 dostavěna do konečné podoby s krátkou lodí. Původní věž tvořila vstup do kaple. Po zboření vsi