Grotta pochází asi z konce 17. stol a autorem je asi Giovanni Battista Alliprandi. Plochu východní fasády pokrývá ornamentální mozaika z oblázků. Interiér obdélné stavby rozdělen na tři místnosti - střední oválná, postranní čtvercové. Vybavení všech místností je v současné době velice špatné.
Grotta u zámku v Zásmukách
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Město Zásmuky se nachází v okrese asi 16 km jihozápadně od Kolína a 7 km jihovýchodně od Kouřimi. Městem prochází silnice č. 2 Praha - Kutná Hora. V roce 1992 byl Zásmukám vrácen statut města. Grottu najdeme v zámeckém parku východně od jižní části zámku.

historie

Grotta je uměle vytvořená jeskyně budovaná obvykle v renesančních a barokních zahradách nebo v přízemních prostorách zámků. Často je zdobená krápníkovou omítkou, lasturami, plastikami ap. Kdy byla vystavěna grotta v parku zásmuckého zámku nelze přesně zjistit. Předpokládá se, že byla vystavěna za života Adolfa Vratislava ze Šternberka, který zemřel v roce 1703. Za autora projektu grotty je považován Giovanni Battista Alliprandi, který koncem 17.

popis

Grotta v zásmuckém zámeckém parku je nevelká volně stojící stavba obdélníkového půdorysu. Vstupní portál ve středu východní fasády má pravoúhlé ostění s půlkruhovým světlíkem v nadpraží, završeným reliéfním šternberským erbem. V krátkých bočních průčelích jsou na každé straně vsazena obdélná okna. Po celé ploše východní fasády je ornamentální mozaika z oblázků. Ta současná ale asi není původní, je možné, že pochází až z doby klasicistních úprav