Roku 1835 vystavěna kaple sv. Floriána, obdélná neorientovaná stavba s mírně odsazeným polokruhovým závěrem a věží nad sev. průčelím. R. 1869 povýšena na farní kostel. Roku 1908 zvýšena věž na 30 m. Ve věži zvony z roku 1872 a 1997. Kostelní varhany z roku 1885. Hodiny na věži z roku 1909.
Kostel sv. Floriána ve Skrbni
© Pavel Vítek 01/2014
Graficke pismenko Obec Skrbeň leží 10 km severozápadně od Olomouce a 12 km jihovýchodně od Litovle. Do Skrbně zajíždí olomoucká autobusová linka č. 18. V obci se nachází železniční zastávka na trati č. 275 Olomouc - Drahanovice. Kostel svatého Floriána se nachází v centru obce u Hlavní ulice.

popis

První písemná zmínka o obci je z roku 1174. Roku 1835 byla ve vsi postavena kaple zasvěcená sv. Floriánovi. Kaple byla roku 1869 povýšena na farní kostel a u kostela postavena fara. Na okraji obce, u silnici vedoucí do Horky nad Moravou, byl založen hřbitov. Kostelní věž stojící na jižní straně byla roku 1908 zvýšena na nynější výšku 30 metrů. Před věží přistavěno zádveří, kterým je veden hlavní vstup do kostela. Ve věži jsou čtyři zvony. Zvon