Tvrz postavili před r. 1406 zástavní držitelé páni z Vildenberka. Poč. 16. stol. byla výrazně rozšířena, patrně Jiřím Lhotským z Ptení a jeho synem Vítkem. Po r. 1714 byla připojena Libštejnskými z Kolovrat k jejich panství a přestala sloužit jako sídlo. Po r. 1945 zestátněna a postupně chátrala.
nové dveře
Graficke pismenko Vranová Lhota patřila ve 14. století k panství hradu Vraní Hora pánů z Boskovic. Roku 1389 byl hrad při vojenské kampani markraběte Jošta zničen a panství bylo zkonfiskováno. Markrabě, který byl neustále ve finanční tísni, jej poté zastavoval různým držitelům, kteří brzy ve Vranové Lhotě náhradou za zničený hrad postavili v záhybu říčky Třebůvky novou tvrz poprvé připomínanou roku 1406, kdy zástavu získali páni z Vildenberka. Na přelomu 15. a 16. století některý z často se střídajících zástavních držitelů starou tvrz výrazně přestavěl a rozšířil. Nejvážnějšími kandidáty jsou Jiří Lhotský z Ptení a jeho syn Vítek, kteří Lhotu drželi ...

popis
    Starší gotická tvrz měla zřejmě přibližně stejnou rozlohu jako její mladší podoba. Jejím zbytkem je užší nádvorní trakt jižního křídla a část ohradní zdi při severovýchodním nároží. Pozdně gotická tvrz měla přibližně čtvercovou dispozici (28x28 m), obklopena byla dnes zasypanými příkopy. Nově bylo postaveno obdélné patrové západní křídlo se zdmi o síle až 1,8 metru, jehož vnější nároží zesilovaly dvě nakoso postavené věžice – severní byla

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)