Barokní kostel Nejsvětější Trojice byl vybudován r. 1773 náhradou za zbořený gotický kostel sv. Václava ze 14. stol., z něhož zůstala zachována věž. Uvnitř dochovány dva renesanční náhrobní kameny. Na východní straně věže je renesanční heraldický vlys. Kostel je filiální ve farnosti Nýřany.
Kostel
Graficke pismenko Jezná, dříve německy Gesna, je nyní malá ves s necelou třicítkou obyvatel. Je částí obce Úlice, která leží 2 km jižně na silnici II/605 z Plzně do Rozvadova. O někdejším větším významu vsi svědčí skutečnost, že tu je od poloviny 14. století doložen kostel. Po vystěhování německého obyvatelstva zůstala jen malou osadou. Jeznou prochází červeně značená dálková turistická trasa ze Stříbra přes Pňovany k hrázi Hracholuské přehrady. Prochází jí také cyklotrasa od nádraží Pňovany ke zřícenině hradu Buben. Nejbližší nádraží Plešnice na páteřní trati 170 je vzdáleno 2 km východně. Uprostřed osady při silnici stojí barokní kostel Nejsvětější Trojice, který r. 1773 nahradil zbořený gotický kostel sv. Václava, z něhož zůstala zachována věž.
18.2. 2016

historie

Jezná je malá vesnice severozápadně od Plzně, nyní část obce Úlice. Nachází se v nadmořské výšce 400 m nad mořem. Původně zde bylo hradiště a později ve středověku snad v souvislosti s tvrzí či opevněným kostelem opevněná vesnice, což dodnes naznačuje charakter vsi, která v pohledu od západu stojí na ostrohu a po obvodu je lemována domy, někdy i stojícími na podpěrných zdích. Vesnici dominuje kostel v jejím středu. Ve vsi se nachází barokní

Matyáš Berdych, 22.2. 2014