Turistická chata Smědava z r. 1935 vznikla na pozemku starší chaty minimálně z r. 1841, která shořela v r. 1932. U chaty se nachází torzo shořelého loveckého zámečku z let 1910-1969.
Horská chata Směďava - fotografie použita s laskavým svolením majitele chaty - M.Kosinová
Graficke pismenko Horská turistická chata v Jizerských horách se nachází východně mezi horou Jizerou (1 122 m n.m.) a Smědavskou horou (1 083 m n. m.) při potoku Smědá. Místem prochází červená turistická značka z Josefova Dolu do obce Bílý Potok. U chaty lze nalézt např. PR Prales Jizera, vodopád Bílé Smědé či PR Klečové louky.
Ivo Rozehnal, 18.2. 2014

historie

V oblasti Jizerských hor na křižovatce turistických cest z Bílého Potoka do Desné v místě zvaném Smědava v nadmořské výšce 846 m n. m. se nachází dřevěná turistická chata. Jedná se dnes o druhou stavbu, která nahradila původní turistickou chatu, uváděnou již roku 1841. Pravděpodobně však byla ještě staršího data. Bohužel v roce 1932 vyhořela a v roce 1935 byla nahrazena stavbou dnešní. Vedle chaty asi 50 m severozápadně stával od roku 1910

Ivo Rozehnal - zdroj článek Liberecký deník 18.5.2011, 18.2. 2014