Moje místa 0
Pozdně barokní kostel postaven v letech 1781-82, upraven v 19. stol. Sálová neorientovaná podélná stavba se zaoblenými nárožími, půlkruhovým závěrem a sakristií na severu. V západním průčelí hranolová vstupní věž s cibulovitou bání. Mobiliář z doby výstavby. Státem registrovaná památka od roku 1958.
Kostel sv.Markéty v Bílčicích
© Pavel Vítek 01/2014
Graficke pismenko Obec Bílčice leží při silnici č. 46, spojující Šternberk a Opavu. Nachází se 17 km jihovýchodně od Bruntálu a 3,5 km jihozápadně od hráze přehrady Slezská Harta. Kostel sv. Markéty leží v centru obce, nad hlavní silnicí, u křižovatky s místní komunikací č. 452 vedoucí k přehradě.

popis

První zmínka o obci Bílčice je z roku 1379. Kostel sv. Markéty byl postaven v letech 1781-82 v pozdně barokním slohu. Jedná se o jednolodní neorientovanou podélnou stavbu se zaoblenými nárožími a půlkruhovým závěrem. Na severní straně se nachází čtyřboká sakristie. Na západní straně stojí hranolová věž s cibulovitou bání. Podvěžím je veden hlavní vstup do kostela. Zařízení kostela pochází z konce 18. stol. tedy z doby jeho výstavby. Úpravami

Pavel Vítek-zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994, 9.2. 2014