Rock of Cashel

Cashel of the Kings
Soubor středověkých církevních staveb na izolovaném skalnatém kopci. Původně královské sídlo Munsteru. Od roku 1101 v rukou církve. Románská kruhová věž a Cormacova kaple ze 12. stol. Gotická katedrála ze 13. stol. Opuštěno v pol. 18. stol. Dnes v majetku státu.
Cashel od JV.
Graficke pismenko Městečko Cashel má přibližně 4500 obyvatel. Nachází se v hrabství Tipperary u dálnice M8 z Dublinu do Corku. Cesta autem nebo autobusem z Dublinu trvá přibližně dvě hodiny. Cashel je tak možno navštívit v rámci jednodenního výletu z Dublinu. Rock of Cashel (pevnostní skála) je soubor středověkých církevních staveb na izolovaném skalnatém kopci. Původně šlo o hradiště a sídlo králů, později o klášter a sídlo arcibiskupů. Dnes jde o hlavní turistickou zajímavost městečka a širokého okolí. Svou polohou dominuje okolní mírně zvlněné krajině. Cormakova kaple je dnes přístupná jedině s průvodcem a za příplatek. Vše ostatní ...
Pavel Semple, 29.5. 2019

historie

Rock of Cashel, také známý jako Cashel of the Kings, je soubor středověkých církevních staveb v hrabství Tipperary (konkrétně v jižní části) v Irsku, 17 km severně od města a hradu Cahir. Od roku 370 na tomto místě sídlili králové z Munsteru. Následujících 400 let soupeřil s Tarou o postavení hlavního irského centra moci. Slovo "cashel" pochází z irského "caiseal", tj. pevnost. Okolo roku 450 zde svatý Patrik údajně pokřtil krále Aenguse. V 10.

Radek Lalák, Wikipedia, turistické info Rock of Cashel (doplněno a upraveno redakcí podle brožury The Rock of Cashel, OPW), 30.5. 2019

popis

Na vrcholu izolovaného skalnatého kopce stálo od raného středověku hradiště, sídlo králů Munsteru z rodu Eóganacht. Hradiště bylo od samého začátku spojeno s křesťanstvím. Archeologické vykopávky potvrdily existenci kostela z 9. stol. U něj byla někdy na přelomu 11. a 12. stol. postavena dosud stojící kamenná kruhová věž. Ta je jednou ze sedmdesáti tří kruhových věží tohoto druhu v Irsku. Jde o ryze irský druh stavby a proto jsou tyto věže

Pavel Semple, zdroj: ( Rock of Cashel, Co. Tipperary, Dúchas The Heritage Service, 2000)., 29.5. 2019