Obecní kaplička v Hodolanech pochází z první třetiny 19. stol. Drobná obdélná stavba s půlkruhovým závěrem a předimenzovanou sanktusovou vížkou, vystavěna v klasicistním slohu. Ve dvacátých letech 20. století předána církvi Československé husitské. Důkladně opravena po povodních v roce 1997.
Kaplička v Olomouci - Hodolanech
© Pavel Vítek 01/2014
Graficke pismenko Hodolany jsou městská čtvrť na východě města Olomouce, na výpadovkách směr Ostrava a Přerov. Kaple leží na křižovatce ulic Hodolanská a Elišky Krásnohorské.

popis

V první třetině 19. století byla v ulici Elišky Krásnohorské v Hodolanech postavena původně obecní kaplička. Vystavěna byla v klasicistním slohu. Ve dvacátých letech 20. století kaple odsvěcena a předána církvi Československé husitské. Tehdy bylo průčelí kaple obohaceno kalichem. Kaple má na hřebenu sanktusovou věžičku, ta je zakončena cibulovitou bání s makovicí a křížkem. Po povodních v roce 1997 kaple prošla důkladnou opravou.