Kaple sv. Jana a Pavla ve Slatinkách byla postavena roku 1822. Jedná se o menší stavbu s cca čtvercovou lodí, půlkruhovým závěrem kněžiště a čtyřbokou věží zvonice nad vstupem v průčelí. Před vchodem do kaple stojí pískovcový kříž z roku 1803. Roku 1996 byly obě památky zrekonstruovány.
Graficke pismenko Při úpatí východní části hory Velký Kosíř se nachází obec Slatinky. První zmínka o obci, která se objevuje ve spisech kláštera sv. Jakuba v Olomouci, pochází z r.1247. Do roku 1848 patřila převážná část pozemků k plumlovskému a chudobínskému panství a ženskému klášteru v Olomouci.
Na návsi při potoku Deštná stojí kaple sv. Jana a Pavla z roku 1822. Jedná se o menší stavbu s půlkruhovým závěrem kněžiště a čtyřbokou věží zvonice nad vstupem v průčelí. Před vchodem stojí pískovcový kříž z roku 1803. Kaple i kříž prošly v roce 1996 rekonstrukcí.
V okolí obce je mnoho zajímavých míst - od různých archeologických lokalit, rozhledny či lázní až po četné přírodní zajímavosti.
Ivo Rozehnal - zdroj mj. web turistickyruch.cz, 1.2. 2014