Moje místa 0
Smírčí kříž ev. č. 0350 stojí v podezdívce plotu hostince U Křížku. Není známo, kdo a kdy kamenný kříž, který původně stával samostatně mimo vesnici, vyrobil. Snad šlo o akt pokání nějakého zločince. Kříž má krátká ramena a vpředu zbytek rytiny znázorňující kalich s hostií nebo obličej.
© Prudký Martin, 01/2014
Graficke pismenko Smírčí kříž v Patokryjích je součástí podezdívky plotu hostince U Křížku, vpravo při příjezdu od Lužic. Má krátká ramena a na čelní straně je rytina, která má prý znázorňovat kalich a hostii (Wilhelm 1899) nebo obličej. Kdo a proč jej nechal zhotovit, dnes nevíme. Pravděpodobně se jednalo o akt pokání a usmíření s obětí zločinu a jejími příbuznými. Hmotné vyrovnání mezi vrahem a pozůstalými oběti mělo starý původ, např. u germánského kmene Franků se nazývalo wergeld. Z biblického pohledu však tato dohoda není možná, neboť život je posvátný a cenný a nelze jej vyplatit penězi. Vrah musí propadnout hrdlem. Podle pověsti ...
Prudký Martin podle patokryje.cz a krize.webpark.cz/krize.htm; E.H. - kol.: Kamenné kříže Čech a Moravy, Argo 2001, 30.1. 2014