Moje místa 0
Terénní pozůstatky (násep ve tvaru širokého rovnoramenného trojúhelníku o stranách cca 45 m a výšce 4-5 m s čelním příkopem) objektu menší pohraniční pevnosti, součásti složitého systému na obranu Těšínska a Slezska. Vybudovány v období 30-leté války nebo za prusko-rakouské války v pol. 18. století.
čelní cíp šancí
Graficke pismenko Terénní pozůstatky objektu bývalých šancí - menší pohraniční pevnosti typu redanu, která byla součástí složitého systému na obranu Těšínska a Slezska. V obecném povědomí je systém renesančně-barokních pevností a pevnůstek znám jako Jablunkovské šance. Místo, kde se nacházely, se podařilo nalézt zcela nedávno. O založení a existenci šancí neexistuje žádný písemný doklad, nejsou zobrazeny ani na žádné mapě vojenského mapování. Šance byly vystavěny na jihozápadním svahu vršku Hrádek (543 m. n. m). Nacházejí se necelých 200 m od hlavní silnice Bukovec - Istebna a cca 200 m od vrcholu Hrádku. Od šancí na Kempě je objekt vzdáleny cca 700 m. Byly vybudovány ...
Daniel Pipien (red. upr.), 26.1. 2014