Moje místa 0
Kaple sv. Petra a Pavla postavena roku 1829 snad v místě starší mariánské kaple. Volně stojící stavba s lodí obdélníkového půdorysu s půlkruhovým mírně odsazeným závěrem, v jejímž čele hranolová věž. Před kaplí kříž s Kristem a Bolestnou Pannou Marií z r. 1842.
Kaple sv. Petra a Pavla v obci Véska.
© Pavel Vítek 01/2014
Graficke pismenko Véska je součástí obce Dolany u Olomouce. Nachází se 13 km severovýchodně od centra Olomouce a 12 km jihovýchodně od Šternberka. Kaple sv. Petra a Pavla leží v centru obce při silnici vedoucí do Podhořan a Jívové.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1375. Kaple sv. Petra a Pavla pochází z roku 1829. Někteří historikové se domnívají, že současná kaple stojí na místě, kde již od roku 1708 stála kaple Panny Marie Svatokopecké. Loď volně stojící kaple je obdélníkového půdorysu. V čele kaple stojí hranolová věž, jejímž podvěžím je veden hlavní vchod do kaple. Kříž stojící před kaplí pochází z roku 1842. Na podstavci kříže s reliéfem Krista je umístěn

Pavel Vítek-zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994, 24.1. 2014