Klasicistní stavba z roku 1789 s obdélnou lodí, odsazeným trojboce zakončeným závěrem s osově navazující čtyřbokou sakristii a hranolovou věží v průčelí. Mobiliář převážně klasicistní. Ve zdi hřbitova empírové náhrobky z roku 1825, u vstupu kaple Panny Marie Lurdské z r. 1938.
Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Bílé Lhotě
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Obec Bílá Lhota leží 9 km východně od Litovle a 10 km jihovýchodně od Mohelnice. Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské se nachází v severní části obce při silnici do Červené Lhoty. Bílá Lhota je známá hlavně velkým arboretem, které se rozprostírá v zámeckém parku.

popis

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské pochází z roku 1789. Jedná se o klasicistní podélnou jednolodní stavbu s odsazeným trojboce zakončeným kněžištěm, na jehož osu navazuje čtyřboká sakristie. Fasády jsou hladké, členěné lizénami a s okny se segmentovými záklenky. Na západní straně stojí hranolová zvonice, jejímž podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. V západní části chrámové lodě se nachází hudební kruchta. Zařízení kostela je klasicistní z

Pavel Vítek-zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994, 26.1. 2014