Bývalá panská hájovna byla postavena nejspíše v 18. století, kdy bylo zdejší panství v majetku rodu Harrachů. Dnes je hájovna v soukromém vlastnictví a slouží jako obytný dům. Ve sklepích bývalé hájovny vyvěrá silný pramen pitné vody, kvůli kterému prý byla ves Žďár v 1. pol. 13. stol. založena.
Bývalá hájovna
Graficke pismenko Panská hájovna, dnes č. p. 14, stojící v centru obce Žďár u Staré Paky, pochází nejspíše z 18. století, kdy ji nechali postavit tehdejší majitelé panství z rodu Harrachů. Dnes už hájovna neslouží svému původnímu účelu a je v soukromém vlastnictví. V jejích sklepích vyvěrá silný pramen pitné vody, kvůli kterému prý byla ves Žďár v 1. pol. 13. stol. založena. Budova stojí ve svahu, proto je vysazena na vysokém perónu. Přední část domu je roubená, zadní zděná.
O. Peterka (doplněno redakcí podle wikipedia.org), 3.1. 2014