Tvrz postavil Litold Černý z Hrádku v první třetině či druhé polovině 14. století, u tvrze stával poplužní dvůr. Nejpozději po připojení Prohoře ke Žluticím na konci 16. stol. tvrz zanikla. Dochováno oválné tvrziště s podstatnou částí vodního příkopu. Sklep na tvrzišti je až z doby po zániku tvrze.
Pohled z jihovýchodu
© Prudký Martin, 12/2013
Graficke pismenko Vesnice Prohoř leží v západních Čechách na silnici mezi Žluticemi a Bezvěrovem. Tvrziště se nachází při jižním okraji Horního hrádeckého rybníka, západně od obce. Je zarostlé náletovými dřevinami proto návštěvu doporučuji v zimě.
Prudký Martin , 28.12. 2013

historie

Tvrz v Prohoři je datována poprvé ve druhé polovině 14. století jako majetek Litolda Černého z Hrádku i když je možné, že stála v první třetině 14. století. Nálezy zlomků keramiky napovídají osídlení této lokality již ve 13. století, přičemž některé obsahují tuhu, těženou snad v nedaleké Dolní Jamné. Ves Prohoř byla tehdy rozdělena na dvě poloviny náležející různým vlastníkům. Polovina patřila k nedalekému Štědrému hrádku, druhá v letech1390 až

Prudký Martin podle Časopis Hláska, 2008, str. 53-Lukáš Hanzl, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-Západní Čechy, 28.12. 2013