Roku 1776 vystavěna v kaple, v letech 1935-36 přestavěna na kostel. Podoba stejná do současnosti - drobná podélná stavba, která je vystavěna podél severojižní osy. Kněžiště je odsazené, ukončené rovnoběžně. U západní zdi hranolová věž,k východní zdi přiléhá sakristie. Hlavní oltář dřevěný.
Kostel Nejsvětější Trojice v Rozvadovicích
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Rozvadovice jsou místní částí města Litovel. Leží asi 3 km na jihovýchod od centra Litovle a 19 km severozápadně od Olomouce. Kostel Nejsvětější Trojice se nachází v centru obce, asi 250 m od silnice II/635, jež spojuje Olomouc s Litovlí a která okolo Rozvadovic prochází.

historie

Nejstarší zpráva o Rozvadovicích pochází z roku 1276. Na návsi byla v r. 1776 postavena kaple Nejsvětější Trojice. Ta byla v letech 1935 - 1936 přestavěna podle projektu Klaudia Maldmayra na kostel. Jeho podoba se od té doby již nezměnila. V říjnu 2013 proběhla oprava fasády kostela.
    Pavel Vítek-zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 2, Academia 1999, 9.12. 2013

popis

Kostel Nejsvětější Trojice v Rozvadovicích je drobná podélná stavba, která je vystavěna podél severojižní osy. Kněžiště je odsazené, ukončené rovnoběžně. U západní zdi kostela je vystavěna hranolová věž, u východní stojí sakristie. Hlavní oltář z dílny bratří Kotrbů pochází z roku 1937.

Olomouc  (OL)
    Rozvadovice