Rondokubistická stavba postavena stavitelem Skorkovským dle projektu J. Dufka v roce 1924. Stavbu financovalo Stavební družstvo dělnických a rodinných domků pro Rantířov a okolí, založené na podporu českých rodin osídlujících německé vesnice v okolí Jihlavy. Za války přejmenována na Horácký dům.
© Milan Caha 05/2013
Graficke pismenko Rondokubistická - v Jihlavě neobvyklá - stavba Legiodomu byla postavena stavitelem Skorkovským podle projektu J. Dufka. Slavnostní otevření se konalo 14. 12. 1924. Stavbu financovalo Stavební družstvo dělnických a rodinných domků pro Rantířov a okolí, založené ještě v době trvání rakousko−uherské monarchie, 18. srpna 1918. Jeho cílem bylo stavět levné domky a pomoci českým rodinám osídlovat německé vesnice v okolí Jihlavy. Legiodům byl jediným činžovním domem, který družstvo nechalo vystavět v Jihlavě. Po obsazení Jihlavy nacisty byla budova přejmenována na Horácký dům. Dům je dodnes užíván k bydlení, v přízemí budovy jsou komerční prostory včetně restaurace.

Jihlava  (JI)
    Jihlava