Pozdně barokní kaple z r. 1754 je podélná jednolodní stavba s volutovým štítem a trojbokým závěrem. V 2. pol.19. stol. přistavěna obdélná předsíň. Okna ve vpadlých výplních mají segment. záklenky, závěr zaklenut lunetami, část lodi valeně s výsečemi. Mobiliář barokní (obrazy) a klasicistní (oltář).
Kaple Navštívení Panny Marie v Hynčicích nad Moravou
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Hynčice nad Moravou jsou místní částí obce Hanušovice. Nacházejí se 2 km východně od Hanušovic a 17 km severně od Šumperka. Nevede sem žádné vlakové ani autobusové spojení. Kaple Navštívení Panny Marie se nachází v jihovýchodní části obce.

popis

V písemných pramenech se Hynčice prvně připomínají roku 1417. Kaple Navštívení Panny Marie je pozdně barokní stavba z roku 1754. Obdélná předsíň k ní byla přistavěna v druhé polovině 19. století. Jedná se o podélnou stavbu s trojboce zakončeným závěrem a zvlněným volutovým štítem. Okna ve vpadlých výplních mají segmentové záklenky, závěr je zaklenut lunetami, část lodi valeně s výsečemi. V lodi je dřevěná hudební kruchta. V klasicistním oltáři

Pavel Vítek-zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994, 4.12. 2013