Původní renesanční radnice je jedním z nejstarších domů ve Štítech. Pochází ze 16. stol. Původně k radnici patřil i dvorní trakt jehož součástí byla i šatlava. Radnice v roce 1734 upravena na barokní měšťanský dům. Nyní slouží jako knihovna, základní umělecká škola a jídelna zemědělské společnosti.
Stará radnice ve Štítech
© Pavel Vítek 10/2013
Štíty se nacházejí na zlomu mezi Zábřežskou vrchovinou a Orlickými horami. Jsou vzdáleny 20 km západně od Šumperka a 17 km severovýchodně od Lanškrouna. Leží na silnici č. 43 Ústí na Orlicí – Lanškroun – Štíty – Králíky. Stará radnice stojí v dolní části náměstí, na levé straně při cestě od kostela.

popis

Město Štíty se prvně připomíná r. 1278. Jedním z nejstarších domů ve Štítech je stavba původní renesanční radnice. Pochází z 16. století. Je součástí původní zástavby historického jádra města. Budova je řadový patrový dům vystavěný na půdoryse písmena L s mansardovou střechou a dvorním křídlem. Čtyřosé průčelí je členěno profilovanými římsami a plastickým štukovaným dekorem. Interiér zdobí křížové a valené klenby s lunetami. V chodbách se