První olomoucké nádraží vzniklo pol. 19. století. V letech 1936–38 staniční budova od základů přestavěna podle návrhu Antonína Parkmanna, vestibul upravil L. Šlapetka, sgrafita vytvořil W. Zlámal. Nádražní budova má tvar křižovatky. Pod nádražím vede nový podchod do městské části Staré Hodolany.
Hlavní nádraží v Olomouci
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Olomoucké hlavní nádraží leží v městské části Hodolany. Nachází se cca 2,5 km východně od centra města, od Horního náměstí. S centrem a ostatními části města je spojeno tramvajovou a autobusovou dopravou.

historie

První olomoucké nádraží vzniklo v polovině 19. století, když byla v roce 1841 postavena trať Vídeň – Olomouc, prodloužená roku 1845 do Prahy. Olomouc v té době byla vojenskou uzavřenou pevností, kolem níž nebylo možné stavět žádné budovy a tedy ani nádraží. Proto bylo postaveno relativně daleko od města. V letech 1936–1938 byla staniční budova od základů přestavěna, zhruba do podoby, kterou známe dnes. Návrh vypracoval Antonín Parkmann, vestibul

popis

Nádraží budova má tvar křižovatky. Čtvercový vestibul, v přímém směru podchod a po stranách chodby dlouhé asi 50 metrů. Proti vchodu se nachází vstup do podchodu k nástupištím 2, 3 a 4. Po stranách schodiště projdete na 1. nástupiště, a z něho na 5. nástupiště, odkud odjíždějí vlaky na Prostějov. V rozsáhlé nádražní budově se nachází vše potřebné pro chod velkého nádraží (pokladny, úschovny, čekárny, restaurace atd.). Z nádražní budovy vede pod

Olomouc  (OL)
    Olomouc