Prostý barokní kostel u silnice při jižním okraji vsi byl postaven koncem 17. století na místě poutní dřevěné kaple nad studánkou. Při úpravách v letech 1912-1913 byla přistavěna sakristie. V současné době je zanedbaná stavba pronajata občanskému sdružení Benediktus a prochází rekonstrukcí.
Kostel od severozápadu
Graficke pismenko Malá ves Modletín je prvně zmiňována r. 1513, nyní je místní částí obce Rušinov. Nachází se poblíž horního konce Sečské přehradní nádrže a prochází jí silnice II/344 z Horního Bradla do Chotěboře. Místní barokní zámeček přestavěný kolem r. 1757 ze starší tvrze byl pro zchátralost zbořen r. 1935.
1.5. 2015

historie

Na místě současného kostela stávala dřevěná kaple sv. Anny, a to nad studánkou, v níž se údajně tato světice zjevila. Přicházelo sem mnoho poutníků a nemocní se uzdravovali zdejší vodou. Tu užíval mj. také otec českého dějepisu František Palacký pobývající často u svého zetě na zámku v blízké Malči, který si ji dával zasílat i do Prahy. V průběhu 17. století byla na místě dřevěné kaple vystavěna kaple zděná. Ta byla později, nejspíše koncem 17.

popis

Kostel byl postaven koncem 17. století ve střídmém, téměř nedekorativním barokním slohu. V letech 1912-1913 byla upravena sakristie a přistavěna předsíň. Jednolodní stavba s mírně obdélnou lodí je zakončena presbytářem na půlkruhovém půdorysu. Jižní i severní stěnu lodi prolamují trojice půlkruhově zakončených oken, jejichž ze stěny vystupující lomené suprafenestry jsou nejvýraznějším zdobným prvkem kostela. K severní stěně lodi je přistavěna

Jaroslav Valečka (zdroj: Umělecké památky Čech, sv. druhý K/O, Academia 1978), 13.11. 2013